A shiatsu – az érintés ereje

Modern világunk nem csak könnyebbé és élhetőbbé tette mindennapjainkat, de egyben az állandó stresszt is elhozta az életünkbe, ami különböző fizikai és lelki tünetegyüttesként mutatkozik meg, mint például alvászavar, krónikus fáradtság, általános fizikai gyengeség, fejfájás, rossz közérzet, életkedv csökkenése, feszültség, szorongás stb. Emellett az irodai ülőmunkák elterjedésének és a kevés mozgásnak köszönhetően megnövekedtek a gerinccel, ízületekkel és izmokkal kapcsolatos problémák is, úgy mint hát- és derékfájdalmak, csigolya és medence eltolódások, gerincferdülés, gerincsérv, nyak- és vállfájdalmak. A shiatsu (siacu) kezelések ezeket hivatottak enyhíteni és megszüntetni.

A shiatsu jelentése „ujjnyomás”, tágabb értelemben pedig „az energiák irányítása”. Az egész testet behálózó energiapályákkal (meridiánok) és a rajtuk elhelyezkedő akupunktúrás pontokkal dolgozik. A páciensre holisztikusan, azaz testi-lelki-szellemi egységként tekint, ezeket nem választja szét egymástól.

A keleti gyógyászat szerint, ha a csí (életenergia) megfelelően kering a testünk meridiánjaiban, akkor egészségesek, életerősek, energikusak vagyunk, harmóniában élünk magunkkal és a környezetünkkel. Olykor viszont előfordul, hogy ez a harmónia megbomlik, a csí nem áramlik megfelelően, és ilyen esetben betegségek alakulhatnak ki. A shiatsu sokféle probléma esetén hatékony terápia, ilyen problémák és betegségek a következők:

  • mozgásszervi betegségek (ízületi panaszok, gyulladások, gerincsérv, derék-, nyak- és hátfájás, csigolya- vagy medence-eltolódások)
  • légzőszervi problémák
  • az emésztő- és kiválasztószervi betegségek (gyomorfekély, reflux, vese- és húgyúti problémák, vastagbélgyulladás)
  • hormonrendszeri és menzesz problémák, 
  • pszichés zavarok (szorongás, alvászavar, depresszió)
  • fejfájás
  • testi, lelki fáradtság, kimerültség
  • stressz okozta feszültségek

A shiatsu nem csak már kialakult betegségek esetén, hanem azok megelőzéseként is ajánlott. Mindemellett segíti az önismeretet és a szellemi fejlődést is.

A kezelés menete

A shiatsura érkező vendégeket egy nyugodt, barátságos helyiségben várom, ahol lehetőségük van a kikapcsolódásra és a saját magukba történő elmélyedésre.

A csend nagyon fontos a kezelés alatt, mely lehetővé teszi számomra, hogy a figyelmem minél jobban a páciensen legyen, illetve hogy ő minél gyorsabban ellazuljon, ezáltal bekapcsoljon szervezetének öngyógyító mechanizmusa. Így a shiatsu közben nincs beszélgetés, sem zenei aláfestés.

A kezelés a földön történik, kényelmes matracon. Párnákkal, plédekkel és takarókkal teszem még kellemesebbé az élményt. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a legtöbb masszázstól eltérően itt ruhában történik a kezelés, nem érintem közvetlenül a bőrét a páciensnek, így azoknak is lehetősége van megismerkedni a masszázs élményével és jótékony hatásával, akik szégyenlősek, vagy nem szeretik a bőrük érintését.

A kezelés időtartama 75 perc, mely magában foglal egy rövidebb beszélgetést és állapotfelmérést: a vendég elmondja miért jött, mi a panasza, és válaszol a feltett kérdéseimre; ha például végtagfájdalmakkal érkezik, megnézzük, hogy mikor, milyen testhelyzetben mutatkozik meg legjobban a fájdalom, mitől alakult ki. Ezek alapján állítom össze a kezelést, mely minden esetben egyedi. A tanult technikák közül kiválasztom a legmegfelelőbbeket, és azokból összerakok egy teljes testet érintő kezelést.

A végén szintén pár percben átbeszéljük a tapasztalatokat és a felmerült kérdéseket, és ha szükséges, egy-két gyakorlatot is mutatok, amelyek segítségével gyorsabban elérhető a gyógyulás, illetve ha igény van rá, életmód tanácsokkal is ellátom a pácienst. 

Nemtől és kortól függetlenül bárki részt vehet a kezeléseken, olyan esetben is, ha csak felfrissülésre és kikapcsolódásra vágyik, ha szeretne egy órát csendben és nyugalomban eltölteni.

A foglalkozások pihentetőek és energizáló hatásúak mindkét fél számára, nem csak a vendéget, de engem is feltölt, hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt.